Library

Westminster Larger Catechism

Questions 1-25

Complete historical English Larger Catechism, 196 questions Westminster Assembly
Open passage
Question 1: What is the chief and highest end of man?
Open passage
Answer: Man's chief and highest end is to glorify God, and fully to enjoy him forever.
Open passage
Question 2: How does it appear that there is a God?
Open passage
Answer: The very light of nature in man, and the works of God, declare plainly that there is a God; but his Word and Spirit only do sufficiently and effectually reveal him unto men for their salvation.
Open passage
Question 3: What is the Word of God?
Open passage
Answer: The holy Scriptures of the Old and New Testaments are the Word of God, the only rule of faith and obedience.
Open passage
Question 4: How does it appear that the Scriptures are the Word of God?
Open passage
Answer: The Scriptures manifest themselves to be the Word of God, by their majesty and purity; by the consent of all the parts, and the scope of the whole, which is to give all glory to God; by their light and power to convince and convert sinners, to comfort and build up believers unto salvation: but the Spirit of God bearing witness by and with the Scriptures in the heart of man, is alone able fully to persuade it that they are the very Word of God.
Open passage
Question 5: What do the Scriptures principally teach?
Open passage
Answer: The Scriptures principally teach,: What man is to believe concerning God, and: What duty God requires of man.
Open passage
Question 6: What do the Scriptures make known of God?
Open passage
Answer: The Scriptures make known: What God is, the persons in the Godhead, his decrees, and the execution of his decrees.
Open passage
Question 7: What is God?
Open passage
Answer: God is a Spirit, in and of himself infinite in being, glory, blessedness, and perfection; all-sufficient, eternal, unchangeable, incomprehensible, everywhere present, almighty, knowing all things, most wise, most holy, most just, most merciful and gracious, long-suffering, and abundant in goodness and truth.
Open passage
Question 8: Are there more Gods than one?
Open passage
Answer: There is but one only, the living and true God.
Open passage
Question 9: How many persons are there in the Godhead?
Open passage
Answer: There be three persons in the Godhead, the Father, the Son, and the Holy Ghost; and these three are one true, eternal God, the same in substance, equal in power and glory; although distinguished by their personal properties.
Open passage
Question 10: What are the personal properties of the three persons in the Godhead?
Open passage
Answer: It is proper to the Father to beget the Son, and to the Son to be begotten of the Father, and to the Holy Ghost to proceed from the Father and the Son from all eternity.
Open passage
Question 11: How does it appear that the Son and the Holy Ghost are God equal with the Father?
Open passage
Answer: The Scriptures manifest that the Son and the Holy Ghost are God equal with the Father, ascribing unto them such names, attributes, works, and worship, as are proper to God only.
Open passage
Question 12: What are the decrees of God?
Open passage
Answer: God's decrees are the wise, free, and holy acts of the counsel of his will, whereby, from all eternity, he has, for his own glory, unchangeably foreordained: Whatsoever comes to pass in time, especially concerning angels and men.
Open passage
Question 13: What has God especially decreed concerning angels and men?
Open passage
Answer: God, by an eternal and immutable decree, out of his mere love, for the praise of his glorious grace, to be manifested in due time, has elected some angels to glory; and in Christ has chosen some men to eternal life, and the means thereof: and also, according to his sovereign power, and the unsearchable counsel of his own will (whereby he extends or withholds favor as he pleases), has passed by and foreordained the rest to dishonor and wrath, to be for their sin inflicted, to the praise of the glory of his justice.
Open passage
Question 14: How does God execute his decrees?
Open passage
Answer: God executes his decrees in the works of creation and providence, according to his infallible foreknowledge, and the free and immutable counsel of his own will.
Open passage
Question 15: What is the work of creation?
Open passage
Answer: The work of creation is that wherein God did in the beginning, by the word of his power, make of nothing the world, and all things therein, for himself, within the space of six days, and all very good.
Open passage
Question 16: How did God create angels?
Open passage
Answer: God created all the angels spirits, immortal, holy, excelling in knowledge, mighty in power, to execute his commandments, and to praise his name, yet subject to change.
Open passage
Question 17: How did God create man?
Open passage
Answer: After God had made all other creatures, he created man male and female; formed the body of the man of the dust of the ground, and the woman of the rib of the man, endued them with living, reasonable, and immortal souls; made them after his own image, in knowledge, righteousness, and holiness; having the law of God written in their hearts, and power to fulfil it, and dominion over the creatures; yet subject to fall.
Open passage
Question 18: What are God's works of providence?
Open passage
Answer: God's works of providence are his most holy, wise, and powerful preserving and governing all his creatures; ordering them, and all their actions, to his own glory.
Open passage
Question 19: What is God's providence towards the angels?
Open passage
Answer: God by his providence permitted some of the angels, wilfully and irrecoverably, to fall into sin and damnation, limiting and ordering that, and all their sins, to his own glory; and established the rest in holiness and happiness; employing them all, at his pleasure, in the administrations of his power, mercy, and justice.
Open passage
Question 20: What was the providence of God toward man in the estate in which he was created?
Open passage
Answer: The providence of God toward man in the estate in which he was created, was the placing him in paradise, appointing him to dress it, giving him liberty to eat of the fruit of the earth; putting the creatures under his dominion, and ordaining marriage for his help; affording him communion with himself; instituting the sabbath; entering into a covenant of life with him, upon condition of personal, perfect, and perpetual obedience, of which the tree of life was a pledge; and forbidding to eat of the tree of the knowledge of good and evil, upon the pain of death.

Source attribution

CCEL ThML DC.Rights explicitly states Public Domain; modern catalog description excluded. Complete historical English Larger Catechism, 196 questions

The Westminster Larger Catechism Questions 26-50