Library

Westminster Larger Catechism

Questions 51-75

Complete historical English Larger Catechism, 196 questions Westminster Assembly
Open passage
Question 51: What was the estate of Christ's exaltation?
Open passage
Answer: The estate of Christ's exaltation comprehends his resurrection, ascension, sitting at the right hand of the Father, and his coming again to judge the world.
Open passage
Question 52: How was Christ exalted in his resurrection?
Open passage
Answer: Christ was exalted in his resurrection, in that, not having seen corruption in death (of which it was not possible for him to be held), and having the very same body in which he suffered, with the essential properties thereof (but without mortality, and other common infirmities belonging to this life), really united to his soul, he rose again from the dead the third day by his own power; whereby he declared himself to be the Son of God, to have satisfied divine justice, to have vanquished death, and him that had the power of it, and to be Lord of quick and dead: all which he did as a public person, the head of his church, for their justification, quickening in grace, support against enemies, and to assure them of their resurrection from the dead at the last day.
Open passage
Question 53: How was Christ exalted in his ascension?
Open passage
Answer: Christ was exalted in his ascension, in that having after his resurrection often appeared unto and conversed with his apostles, speaking to them of the things pertaining to the kingdom of God, and giving them commission to preach the gospel to all nations, forty days after his resurrection, he, in our nature, and as our head, triumphing over enemies, visibly went up into the highest heavens, there to receive gifts for men, to raise up our affections thither, and to prepare a place for us, where himself is, and shall continue till his second coming at the end of the world.
Open passage
Question 54: How is Christ exalted in his sitting at the right hand of God?
Open passage
Answer: Christ is exalted in his sitting at the right hand of God, in that as God-man he is advanced to the highest favor with God the Father, with all fulness of joy, glory, and power over all things in heaven and earth; and does gather and defend his church, and subdue their enemies; furnishes his ministers and people with gifts and graces, and makes intercession for them.
Open passage
Question 55: How does Christ make intercession?
Open passage
Answer: Christ makes intercession, by his appearing in our nature continually before the Father in heaven, in the merit of his obedience and sacrifice on earth, declaring his will to have it applied to all believers; answering all accusations against them, and procuring for them quiet of conscience, notwithstanding daily failings, access with boldness to the throne of grace, and acceptance of their persons and services.
Open passage
Question 56: How is Christ to be exalted in his coming again to judge the world?
Open passage
Answer: Christ is to be exalted in his coming again to judge the world, in that he, who was unjustly judged and condemned by wicked men, shall come again at the last day in great power, and in the full manifestation of his own glory, and of his Father's, with all his holy angels, with a shout, with the voice of the archangel, and with the trumpet of God, to judge the world in righteousness.
Open passage
Question 57: What benefits has Christ procured by his mediation?
Open passage
Answer: Christ, by his mediation, has procured redemption, with all other benefits of the covenant of grace.
Open passage
Question 58: How do we come to be made partakers of the benefits which Christ has procured?
Open passage
Answer: We are made partakers of the benefits which Christ has procured, by the application of them unto us, which is the work especially of God the Holy Ghost.
Open passage
Question 59: Who are made partakers of redemption through Christ?
Open passage
Answer: Redemption is certainly applied, and effectually communicated, to all those for whom Christ has purchased it; who are in time by the Holy Ghost enabled to believe in Christ according to the gospel.
Open passage
Question 60: Can they who have never heard the gospel, and so know not Jesus Christ, nor believe in him, be saved by their living according to the light of nature?
Open passage
Answer: They who, having never heard the gospel, know not Jesus Christ, and believe not in him, cannot be saved, be they never so diligent to frame their lives according to the light of nature, or the laws of that religion which they profess; neither is there salvation in any other, but in Christ alone, who is the Savior only of his body the church.
Open passage
Question 61: Are all they saved who hear the gospel, and live in the church?
Open passage
Answer: All that hear the gospel, and live in the visible church, are not saved; but they only who are true members of the church invisible.
Open passage
Question 62: What is the visible church?
Open passage
Answer: The visible church is a society made up of all such as in all ages and places of the world do profess the true religion, and of their children.
Open passage
Question 63: What are the special privileges of the visible church?
Open passage
Answer: The visible church has the privilege of being under God's special care and government; of being protected and preserved in all ages, not withstanding the opposition of all enemies; and of enjoying the communion of saints, the ordinary means of salvation, and offers of grace by Christ to all the members of it in the ministry of the gospel, testifying, that whosoever believes in him shall be saved, and excluding none that will come unto him.
Open passage
Question 64: What is the invisible church?
Open passage
Answer: The invisible church is the whole number of the elect, that have been, are, or shall be gathered into one under Christ the head.
Open passage
Question 65: What special benefits do the members of the invisible church enjoy by Christ?
Open passage
Answer: The members of the invisible church by Christ enjoy union and communion with him in grace and glory.
Open passage
Question 66: What is that union which the elect have with Christ?
Open passage
Answer: The union which the elect have with Christ is the work of God's grace, whereby they are spiritually and mystically, yet really and inseparably, joined to Christ as their head and husband; which is done in their effectual calling.
Open passage
Question 67: What is effectual calling?
Open passage
Answer: Effectual calling is the work of God's almighty power and grace, whereby (out of his free and special love to his elect, and from nothing in them moving him thereunto) he does, in his accepted time, invite and draw them to Jesus Christ, by his Word and Spirit; savingly enlightening their minds, renewing and powerfully determining their wills, so as they (although in themselves dead in sin) are hereby made willing and able freely to answer his call, and to accept and embrace the grace offered and conveyed therein.
Open passage
Question 68: Are the elect only effectually called?
Open passage
Answer: All the elect, and they only, are effectually called; although others may be, and often are, outwardly called by the ministry of the Word, and have some common operations of the Spirit; who, for their wilful neglect and contempt of the grace offered to them, being justly left in their unbelief, do never truly come to Jesus Christ.
Open passage
Question 69: What is the communion in grace which the members of the invisible church have with Christ?
Open passage
Answer: The communion in grace which the members of the invisible church have with Christ, is their partaking of the virtue of his mediation, in their justification, adoption, sanctification, and: Whatever else, in this life, manifests their union with him.
Open passage
Question 70: What is justification?
Open passage
Answer: Justification is an act of God's free grace unto sinners, in which he pardons all their sins, accepts and accounts their persons righteous in his sight; not for any thing wrought in them, or done by them, but only for the perfect obedience and full satisfaction of Christ, by God imputed to them, and received by faith alone.

Source attribution

CCEL ThML DC.Rights explicitly states Public Domain; modern catalog description excluded. Complete historical English Larger Catechism, 196 questions

Questions 26-50 Questions 76-100