Library

Westminster Larger Catechism

Questions 26-50

Complete historical English Larger Catechism, 196 questions Westminster Assembly
Open passage
Question 26: How is original sin conveyed from our first parents unto their posterity?
Open passage
Answer: Original sin is conveyed from our first parents unto their posterity by natural generation, so as all that proceed from them in that way are conceived and born in sin.
Open passage
Question 27: What misery did the fall bring upon mankind?
Open passage
Answer: The fall brought upon mankind the loss of communion with God, his displeasure and curse; so as we are by nature children of wrath, bond slaves to Satan, and justly liable to all punishments in this world, and that which is to come.
Open passage
Question 28: What are the punishments of sin in this world?
Open passage
Answer: The punishments of sin in this world are either inward, as blindness of mind, a reprobate sense, strong delusions, hardness of heart, horror of conscience, and vile affections; or outward, as the curse of God upon the creatures for our sakes, and all other evils that befall us in our bodies, names, estates, relations, and employments; together with death itself.
Open passage
Question 29: What are the punishments of sin in the world to come?
Open passage
Answer: The punishments of sin in the world to come, are everlasting separation from the comfortable presence of God, and most grievous torments in soul and body, without intermission, in hell fire forever.
Open passage
Question 30: Does God leave all mankind to perish in the estate of sin and misery?
Open passage
Answer: God does not leave all men to perish in the estate of sin and misery, into which they fell by the breach of the first covenant, commonly called the covenant of works; but of his mere love and mercy delivers his elect out of it, and brings them into an estate of salvation by the second covenant, commonly called the covenant of grace.
Open passage
Question 31: With whom was the covenant of grace made?
Open passage
Answer: The covenant of grace was made with Christ as the second Adam, and in him with all the elect as his seed.
Open passage
Question 32: How is the grace of God manifested in the second covenant?
Open passage
Answer: The grace of God is manifested in the second covenant, in that he freely provides and offers to sinners a Mediator, and life and salvation by him; and requiring faith as the condition to interest them in him, promises and gives his Holy Spirit to all his elect, to work in them that faith, with all other saving graces; and to enable them unto all holy obedience, as the evidence of the truth of their faith and thankfulness to God, and as the way which he has appointed them to salvation.
Open passage
Question 33: Was the covenant of grace always administered after one and the same manner?
Open passage
Answer: The covenant of grace was not always administered after the same manner, but the administrations of it under the Old Testament were different from those under the New.
Open passage
Question 34: How was the covenant of grace administered under the Old Testament?
Open passage
Answer: The covenant of grace was administered under the Old Testament, by promises, prophecies, sacrifices, circumcision, the passover, and other types and ordinances, which did all foresignify Christ then to come, and were for that time sufficient to build up the elect in faith in the promised Messiah, by whom they then had full remission of sin, and eternal salvation.
Open passage
Question 35: How is the covenant of grace administered under the New Testament?
Open passage
Answer: Under the New Testament, when Christ the substance was exhibited, the same covenant of grace was and still is to be administered in the preaching of the Word, and the administration of the sacraments of Baptism and the Lord's Supper; in which grace and salvation are held forth in more fulness, evidence, and efficacy, to all nations.
Open passage
Question 36: Who is the Mediator of the covenant of grace?
Open passage
Answer: The only Mediator of the covenant of grace is the Lord Jesus Christ, who, being the eternal Son of God, of one substance and equal with the Father, in the fulness of time became man, and so was and continues to be God and man, in two entire distinct natures, and one person, forever.
Open passage
Question 37: How did Christ, being the Son of God, become man?
Open passage
Answer: Christ the Son of God became man, by taking to himself a true body, and a reasonable soul, being conceived by the power of the Holy Ghost in the womb of the virgin Mary, of her substance, and born of her, yet without sin.
Open passage
Question 38: Why was it requisite that the Mediator should be God?
Open passage
Answer: It was requisite that the Mediator should be God, that he might sustain and keep the human nature from sinking under the infinite wrath of God, and the power of death; give worth and efficacy to his sufferings, obedience, and intercession; and to satisfy God's justice, procure his favor, purchase a peculiar people, give his Spirit to them, conquer all their enemies, and bring them to everlasting salvation.
Open passage
Question 39: Why was it requisite that the Mediator should be man?
Open passage
Answer: It was requisite that the Mediator should be man, that he might advance our nature, perform obedience to the law, suffer and make intercession for us in our nature, have a fellow feeling of our infirmities; that we might receive the adoption of sons, and have comfort and access with boldness unto the throne of grace.
Open passage
Question 40: Why was it requisite that the Mediator should be God and man in one person?
Open passage
Answer: It was requisite that the Mediator, who was to reconcile God and man, should himself be both God and man, and this in one person, that the proper works of each nature might be accepted of God for us, and relied on by us, as the works of the whole person.
Open passage
Question 41: Why was our Mediator called Jesus?
Open passage
Answer: Our Mediator was called Jesus, because he saves his people from their sins.
Open passage
Question 42: Why was our Mediator called Christ?
Open passage
Answer: Our Mediator was called Christ, because he was anointed with the Holy Ghost above measure; and so set apart, and fully furnished with all authority and ability, to execute the offices of prophet, priest, and king of his church, in the estate both of his humiliation and exaltation.
Open passage
Question 43: How does Christ execute the office of a prophet?
Open passage
Answer: Christ executes the office of a prophet, in his revealing to the church, in all ages, by his Spirit and Word, in divers ways of administration, the whole will of God, in all things concerning their edification and salvation.
Open passage
Question 44: How does Christ execute the office of a priest?
Open passage
Answer: Christ executes the office of a priest, in his once offering himself a sacrifice without spot to God, to be a reconciliation for the sins of his people; and in making continual intercession for them.
Open passage
Question 45: How does Christ execute the office of a king?
Open passage
Answer: Christ executes the office of a king, in calling out of the world a people to himself, and giving them officers, laws, and censures, by which he visibly governs them; in bestowing saving grace upon his elect, rewarding their obedience, and correcting them for their sins, preserving and supporting them under all their temptations and sufferings, restraining and overcoming all their enemies, and powerfully ordering all things for his own glory, and their good; and also in taking vengeance on the rest, who know not God, and obey not the gospel.

Source attribution

CCEL ThML DC.Rights explicitly states Public Domain; modern catalog description excluded. Complete historical English Larger Catechism, 196 questions

Questions 1-25 Questions 51-75